Struisvogel die je bent!

Struisvogel die je bent!

De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de gedachten die je hebt. Heb je prettige en positieve gedachten over je leven, over jezelf en je omgeving, dan levert dat doorgaans een gelukkig gevoel op. De keerzijde is, dat wanneer je geen prettige gedachten hebt, over je leven, de situatie waarin jij je bevind, over jezelf, dan ben je doorgaans minder gelukkig. Je bent ontevreden over wat je toekomt of overkomt. Wie dus de baas is over zijn gedachten lijdt een gelukkig leven. Dit denken ligt opgeslagen in ons zelfbewustzijn.

Voorzover vastgesteld zijn wij mensen de enige wezens met een zelfbewustzijn. Wij kunnen hierdoor onder andere reflecteren, relativeren, projecteren. Wij zijn ons bewust van plaats, tijd en onze eigen sterfelijkheid. We weten dat wij zullen sterven, onze kinderen zullen sterven en iedereen die wij liefhebben. Wij weten dat de wereld ooit zal vergaan, dat we ooit in een zwart gat zullen verdwijnen. Wij kunnen elk moment van de dag onze eigen dood of die van anderen in de toekomst projecteren. We zouden door deze vermogens de ongelukkigste wezens op aarde kunnen zijn. En toch zijn wij mensen in staat ons leven te leiden, te genieten en te lachen.

Wij hebben geleerd te negeren, te ontkennen, weg te stoppen, te vergeten. 🎼We doen net alsof het niet zo is, alsof het niet zo is, we doen net alsof het niet waar is.🎼 (Frank Boeijen) Dit negeren komt voor uit een kwaliteit, om prioriteiten te kunnen stellen, om te kunnen overleven. We willen dit moment, deze gedachte zoveel mogelijk voor ons uitschuiven. We hebben hier toch geen invloed op, dus dan maar vergeten.

Maar wat ook weer menselijk is, we slaan door. We passen deze ontkenningsstrategie ook toe op andere zaken in ons leven. In situaties waar we wel invloed hebben. Op het werk bijvoorbeeld, waar we eigenlijk niet gelukkig zijn, of waar we weglopen voor een confrontatie, een verandering. En dat terwijl je hier wel invloed kunt uitoefenen.

Haal je “kop” uit het zand en onderzoek je cirkel van invloed, zet je leven naar je hand. Je gaat er heus niet dood van! Misschien is er wel een coach in de buurt die je daarbij kan helpen.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Contact opnemen:

Lees ook:
Scroll naar top