Overstijg de evolutie

Overstijg de evolutie

“Ik denk dus ik ben”; is een uitspraak van de filosoof René Descartes. Dit onderscheidt ons van alle andere levende wezens (denken wij).

 

ERFENIS VAN DE MENSELIJKE EVOLUTIE: Wij hebben gedachtes nodig om betekenis aan alles te geven. Wij mensen observeren iets met onze zintuigen, een externe prikkel en die prikkel maakt dat wij gaan denken. Ons denken stuurt ons gevoel aan en vanuit ons gevoel komt ons gedrag voort. In ons denken zijn wij mensen zodanig geprogrammeerd dat wij hetgeen wij zien gaan matchen met onder andere ervaringen uit het verleden en overtuigingen uit onze referentiekader. Is dit nog wel werkzaam?

NOODZAAK: Ons oerbrein moest om te kunnen overleven snel kunnen filteren en vaststellen wat de betekenis van de externe gebeurtenis was. Kwam er een groot brullend beest al kwijlend op je af rennen, dan kon je niet op je gemak gaan denken: Aha, ik zie het al, 4 poten, 300 kilogram ongeveer, met flinke klauwen, grote tanden, een wijd opengesperde mond, schofthoogte 1meter60, waarschijnlijk een roofdier, recht op mij afrennend, onmogelijk om nog tijdig te remmen en mij niet omver te lopen. Het zou wel eens een beer …….. DOOD! Nee daar hadden wij de tijd niet voor. Dus moesten wij op basis van eerdere ervaringen met een afkorting kunnen vaststellen of iets bedreigend was of niet en kort door de bocht denken. Groot brullend beest, Beer, Wegwezen.!

BELEMMERING: Zo werkt ons brein nog steeds, maar ook in niet dreigende situaties. Wij hebben vaak op basis van ervaringen uit het verleden en uit oerinstincten ons oordeel klaar en we reageren dan primitief. Dit kan enerzijds leiden tot kortzichtigheid, we zijn van nature niet blijvend nieuwsgierig, wij categoriseren en plaatsen in hokjes, waardoor we kansen en lef missen. En anderzijds bevriezen wij, zoals vele mensen uit angst ook doen en vastzitten in een gedachtenloop, men niet uitkomt. Niet werkzaam dus.

OPROEP: Vastzitten in je denken is een rem op de persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van organisaties en de mensheid. We denken ons klein en we denken ons ziek terwijl het ook anders kan. Overstijg de evolutie, blijf nieuwsgierig, blijf vragen stellen, blijf toetsen, blijf reflecteren. Op jezelf en je organisatie. Want hoeveel potentieel laat jij liggen?

Inloopcoaching op het werk, ik vertel je er graag meer over. www.depopupcoach.nl

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Contact opnemen:

Lees ook:
Scroll naar top